Εκδήλωση για την ελληνική κρίση στις Βρυξέλλες (βίντεο)

EMEPBEφωτογραφία2

Βίντεο από την εκδήλωση της 1ης  Δεκεμβρίου 2014 στις Βρυξέλλες, με θέμα:

«Η κρίση στην Ελλάδα: γεωπολιτική, οικονομία, πολιτισμός».

β’ μέρος

γ’ μέρος

δ’ μέρος

ε’ μέρος

Ομιλητές: Γ. Καραμπελιάς, Ν. Ξυδάκης. Συντονιστής: Α. Ζέρβας

Eκδήλωση: Η κρίση στην Ελλάδα (Βρυξέλλες)

brusselsΗ Εταιρεία Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού οργανώνει στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου στις 18:45 εκδήλωση συζήτηση με θέμα: Η κρίση στην Ελλάδα (οικονομία – γεωπολιτική – πολιτισμός).

Θα μιλήσουν:

Γιώργος Καραμπελιάς, εκδότης – συγγραφέας

Νίκος Ξυδάκης, δημοσιογράφος

Αντώνης Ζέρβας, ποιητής

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα La Tentation, 28, Rue de Laeken, Bruxelles

«Πέραν της Παρακμής»: δώδεκα διαλέξεις

AfisanetΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
«Πέραν της Παρακμής»
δώδεκα διαλέξεις

Δώδεκα διαλέξεις, πάνω σε μερικά από τα πιο καίρια ζητήματα της σύγχρονης ζωής και του πολιτισμού μας, από ανθρώπους που έχουν μια μακρά και δημιουργική ενασχόληση τόσο στον τομέα στον οποίο θα αναφερθούν, όσο και στην πνευματική ζωή του τόπου στο σύνολό της.

Συνέχεια

Νέος Ερμής ο Λόγιος, τεύχος 10

ΝΛΕ 10ΝΕΟΣ ΕΡΜΗΣ Ο ΛΟΓΙΟΣ
τεύχος 10ο
Καλοκαίρι 2014
Αφιέρωμα στον Παναγιώτη Κονδύλη

Ο ν. Λόγιος Ερμής, σε αυτό το τεύχος του (τ. 10), εγκαινιάζει ένα εκτενές αφιέρωμα στη σκέψη του Παναγιώτη Κονδύλη, αφιέρωμα που, εξαιτίας της μεγάλης του έκτασης, θα αναπτυχθεί σε δύο ή τρία συνεχόμενα τεύχη του περιοδικού.

Συνέχεια

Ο Παπαδιαμάντης και το σχολείο μας (μέρος β΄)

Του Λάκη Προγκίδη, συγγραφέα, εκδότη του λογοτεχνικού περιοδικού L’Atelier du Roman
νέος Λόγιος Ερμής, τεύχος 9

Εκείνο το αυγουστιάτικο πρωινό, κατευθυνόμενος προς τα ράφια της βιβλιοθήκης σε αναζήτηση της βελανιδιάς του Παπαδιαμάντη, σκεφτόμουν ότι τούτη η παρόρμηση από τη μεριά μου οφειλόταν στην ανάμνηση του πάλαι ποτέ υπαίθριου ακούσματός του. Αχ, έλεγα μέσα μου ψάχνοντας τη σελίδα, εκείνο ήταν το πιο καλό σχολείο για τον Παπαδιαμάντη. Έτσι θα έπρεπε να τον διδάσκονται τα παιδιά μας, κάτω από τις ελιές. Τότε θα εξαφανίζονταν αυτομάτως όλες οι ανησυχίες μας σχετικά με τη διδασκαλία του.

Συνέχεια

Ο Παπαδιαμάντης και το σχολείο μας (μέρος α΄)

Ο Παπαδιαμάντης και το σχολείο μας (μέρος α΄)Ο Παπαδιαμάντης και το σχολείο μας (μέρος α΄)
Του Λάκη Προγκίδη, συγγραφέα, εκδότη του λογοτεχνικού περιοδικού L’Atelier du Roman
νέος Λόγιος Ερμής, τεύχος 9

Το καλοκαίρι του 2011, καθώς διάβαζα μερικά από τα πάμπολλα αφιερώματα, περιοδικών και εφημερίδων, που κυκλοφόρησαν με την ευκαιρία των εκατό χρόνων από τον θάνατο του Παπαδιαμάντη, σταμάτησα συχνά μπροστά στους ενδοιασμούς κάποιων αρθρογράφων σχετικά με την ικανότητα των σημερινών παιδιών να προσλάβουν το έργο του. Συνέχεια

Η βιολογική βάση των ανθεκτικών πόλεων

«Ανθεκτικές πόλεις» –μια νέα θεωρία οικολογικής και κοινωνικής βιωσιμότηταςΗ βιολογική βάση των ανθεκτικών πόλεων

Των Μίκαελ Γ. Μεχάφφυ  & Νίκος Α. Σαλίγκαρος*

νέος Λόγιος Ερμής, τεύχος 9

Τα βιολογικά συστήματα προσφέρουν στρατηγικές σχεδιασμού επιτυχούς προσαρμογής σε μια εποχή κλιματικής αλλαγής και δραστικής μείωσης των φυσικών πόρων. Για να διαμορφώσουμε ένα πράσινο και βιώσιμο μέλλον για την ανθρωπότητα, θα πρέπει να εμπνευστούμε από τη φύση. Χρειαζόμαστε έναν ανθεκτικότερο σχεδιασμό. Αυτό δεν είναι απλώς ένα σύνθημα του συρμού, αλλά μια ανάγκη για τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή μας. Πράγματι, η έννοια της «ανθεκτικότητας» έχει γίνει ο νέος όρος του συρμού για τους περιβαλλοντολόγους και, μερικές φορές, εκτοπίζει ακόμα και την άλλη δημοφιλή έννοια, αυτήν της «βιωσιμότητας». Συνέχεια

Η εποχή της ανοικοδόμησης

Η εποχή της ανοικοδόμησης
Του Στράτου Μεϊντανόπουλου
Νέος Ερμής ο Λόγιος τ. 9

Όταν ξαφνικά σε μία κυψέλη πεθαίνει η βασίλισσα, η κοινωνική τάξη κλονίζεται. Οι αλλαγές είναι τόσο ριζικές που δικαίως χαρακτηρίζονται ως παλινδρόμηση ή και ως αταβισμός. Τη σαφέστερη αλλαγή υφίστανται οι εργάτριες, οι θηλυκές δηλαδή μέλισσες των οποίων η σεξουαλική ενέργεια είχε μετουσιωθεί σε εργασία. Μόλις ο κοινωνικός ιστός διαταράσσεται, οι εργάτριες παλινδρομούν σε προγενέστερο στάδιο συμπεριφοράς: αρχίζουν να γεννούν παρθενογενετικά αυγά… Πολλές εργάτριες δε επιστρέφουν σε ακόμα παλαιότερο στάδιο εξέλιξης, στο στάδιο που δεν ζούσαν ακόμα σε κυψέλες. Έτσι, αντί να συλλέγουν μέλι και να φροντίζουν τις νύμφες, αρχίζουν να λεηλατούν και να ληστεύουν. Συνέχεια

Ημερίδα: Μουσική παιδεία και δημιουργία στη σημερινή Ελλάδα

KaimoiἩ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ καί τό περιοδικό της νέος ΕΡΜΗΣ Ο ΛΟΓΙΟΣ ὀργανώνουν στίς 2 Νοεμβρίου 2013, ἡμέρα Σάββατο καί ὥρα 10:00 π.μ., ἡμερίδα μέ θέμα:

Μουσική παιδεία καί δημιουργία στή σημερινή Ἑλλάδα:

Καημοί παράλληλοι Συνέχεια